Bantas Irina
Cuprins
Boala vasculară, inclusiv accidentul vascular cerebral (AVC), este strâns legată de sănătatea vaselor de sânge din organism și poate fi influențată în mod direct de stilul de viață și factorii de risc pe care îi gestionăm. Boala vasculară se referă la o afecțiune predominant arterială a vaselor din corp. Arterele sunt vasele mari care ulterior se ramifică și care pornesc din cord. Ele irigă cu sânge și respectiv nutrienți celulele corpului uman.
Boala vasculară arterială se observă prin apariția unor modificări prezente la nivelul peretelui arterial cu evoluție lent progresivă în timp. Aceste modificări vor determina îngustarea lumenului vascular și respectiv celulele corpului care sunt irigate de aceste vase vor avea de suferit.
Boala vasculară arterială este o afecțiune serioasă care reprezintă o cauză importantă de mortalitate și morbiditate. În această categorie se încadrează infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral și boala arterială periferică – toate afecțiuni amenințătoare de viață sau cu invaliditate importantă.
Cauze ale bolii vasculare:
În contextul unui regim de viață nesănătos caracterizat prin sedentarism, fumat și alimentație nesănătoasă, nivelul colesterolului “rău” (LDL – colesterol) crește semnificativ și determină apariția la nivelul vasului de sânge a unei plăci de aterom (formată din grăsime care prezintă în timp o serie de modificări de formă și de consistență). Aceasta proemine în interiorul vasului de sânge unde determină “sugrumarea” vasului (ne putem imagina că este asemănător unui baraj) și deci, după zona îngustată, fluxul sangvin către celule este diminuat. Celulele corpului care sunt private de oxigen și substanțe nutritive vor avea de suferit în acest context. Cele mai sensibile sunt celulele de la nivelul inimii și neuronii de la nivelul creierului
Ce este un Accident Vascular Cerebral (AVC)?
Un accident vascular cerebral se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ. Există două tipuri principale de AVC: ischemic și hemoragic. AVC-ul ischemic apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către creier, în timp ce AVC-ul hemoragic apare atunci când un vas de sânge în creier se sparge și provoacă sângerare.
Cum putem să prevenim accidentul vascular cerebral si boala vasculară?
Boala vasculară arterială nu este prevenibilă în totalitate, dar modificarea stilului de viață scade semnificativ riscul vascular. Prevenirea AVC-ului și menținerea sănătății vasculare sunt interconectate și pot fi influențate în mod semnificativ de alegerile noastre de stil de viață și de gestionarea factorilor de risc.
Abandonul fumatului.
Fumatul este un important factor de risc vascular și unul care este reversibil prin abandon. Riscul de infarct miocardic sau accident vascular scade semnificativ odată cu abandonul fumatului.
Mișcarea.
Exercițiile fizice de tip cardio mențin o inimă sănătoasă. Din această categorie amintim alergatul, mersul pe bicicletă și chiar mersul pe jos
Regimul alimentar.
Prezența unei diete sănătoase este foarte importantă. Aceasta înseamnă să avem o alimentație săracă în grăsimi de origine animală, bogată în fructe și legume. Este de asemenea foarte important să consumăm multe lichide și să menținem un nivel adecvat de hidratare.
Controlul riguros al factorilor de risc.
Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și nivelul crescut al colesterolului seric sunt afecțiuni cronice tratabile medicamentos. Evaluarea anuală a analizelor de sânge sau mai frecvent de atât, în funcție de recomandarea medicului, este extrem de importantă. Această evaluare periodică poate duce la scăderea evenimentelor vasculare prin controlul medicamentos al acestor factori de risc.
Boala vasculară arterială este o afecțiune cronică, prevenibilă într-o măsură semnificativă (dar nu în totalitate) prin modificarea stilului de viață și tratabilă medicamentos prin controlul riguros al factorilor de risc.
Un stil de viață sănătos combinat cu un tratament medicamentos adecvat scade la modul semnificativ și pe termen lung riscul vascular.
Dacă simptomele vă afectează calitatea vieții, este esențial să căutați asistență medicală cât mai curând posibil. Ignorarea simptomelor poate duce la complicații serioase, care ar putea fi evitate cu un diagnostic și tratament timpuriu. La clinica noastră veți găsi medici cu experiență și tratamentul adecvat fiecărei situații în parte.
Articol scris de Dr Herțea Cristina, medic primar neurolog.