Ce trebuie să știți despre Doppler-ul de vase cervicale

You are here:

Examinarea ultrasonografică cervico-cerebrală este o investigație non-invazivă, nedureroasă, care poate fi efectuată de oricine ori de câte ori este necesară și care ne oferă informații valoroase referitoare la statusul vascular. Aceste informații pot fi folosite eficient în prevenția bolii vasculare, respectiv în prevenția accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic.

Beneficiile Examinării Extra-Transcraniene

Examinarea ultrasonografică cervico-cerebrală este crucială pentru evaluarea completă a sănătății vasculare. Aceasta combină evaluarea cervicală (extracraniană) cu evaluarea transcraniană pentru a oferi o imagine detaliată a circulației sângelui la nivelul creierului.

De ce este importantă efectuarea unei investigații cervicale și completarea acesteia cu evaluarea transcraniană?

Vasele Cervicale: Arterele carotide și vertebrale sunt principalele furnizoare de sânge arterial către creier. Acestea includ două perechi de artere: carotide comune (stânga/dreapta) și vertebrale (stânga/dreapta).

Circulația Sângelui: La nivelul gâtului și ulterior la nivelul creierului, o parte din acestea se bifurcă în ramurile lor terminale (sistemul carotidian care irigă porțiunea anterioară a creierului – denumită și circulația anterioară), altele se unesc pentru a forma un singur trunchi vascular arterial care ulterior se bifurcă în ramurile sale colaterale și terminale (aceasta fiind denumită circulația posterioară care vascularizează creierul în regiunea sa posterioară).

Cele 2 sisteme arteriale (anterior și posterior) funcționează la nivel cerebral pe principiul vaselor comunicante, astfel încât sângele poate fi direcționat acolo unde este necesar, acest lucru fiind posibil ca urmare a faptului că vasele de sânge de la acest nivel nu prezintă valve care să direcționeze sângele într-o singură direcție. Denumirea anatomică a acestui sistem fiind de poligon Willis, iar funcțional este cunoscut sub numele de hemodinamică cerebrală.

Evaluarea Sistemului Vascular: Evaluarea cervicală nu poate analiza complet acest sistem complex, oferind doar informații indirecte și limitate.

De ce este importantă evaluarea transcraniană?

  • Detectarea Stenozelor Intracraniene: Evaluarea transcraniană poate identifica stenozele la nivel cerebral, influențând schema de tratament și monitorizarea pacientului. Aceste stenoze au un risc similar de a provoca un accident vascular cerebral ca și stenozele cervicale.

 
  • Ajustarea Protocolului Operator: În cazul unei intervenții chirurgicale la nivel carotidian, prezența stenozelor intracraniene poate adapta protocolul operator în funcție de hemodinamica cerebrală.

 
  • Depistarea Aneurismelor Cerebrale: Ultrasonografia transcraniană poate ridica suspiciunea unui anevrism cerebral, care poate fi confirmat prin tehnici imagistice superioare.

 
  • Tromboza Venoasă Cerebrală: Ultrasonografia transcraniană poate diferenția între o dominantă venoasă și o tromboză venoasă, aspect esențial pentru tratamentul neurologic specific.

 
  • Accident Vascular Cerebral la Tineri: Accidentul vascular cerebral la tineri reprezintă un capitol aparte în neurologie. O cauză frecventă la tineri este reprezentată de prezența unui defect cardiac care se numește foramen ovale patent. Aceasta necesită confirmare prin examinare ecocardiografică și consult cardiologic, dar examinarea transcraniană poate aprecia în proporție de 100% dacă sângele venos prezintă o cale aberantă de șuntare care poate să fie cardiacă sau pulmonară.

 
  • Evaluarea Tinnitusului Pulsatil: Tinnitusul pulsatil este un zgomot pe care pacientul îl aude în ureche și care este sincron cu pulsul. Examinarea transcraniană poate să stabilească dacă acesta este cauzat de prezența unei fistule durale arterio-venoase (ce este o afecțiune care poate necesita urmărire imagistică și/sau evaluare neurochirurgicală) sau de o altă patologie mai puțin periculoasă, cum ar fi de exemplu un conflict vasculo-nervos. Anterior efectuării investigației imagistice, medicul va adresa mai multe întrebări pacientului pentru a decela sursa arterială sau venoasă a tinnitusului.

 
  • Alte Aplicații: Alte aplicații ale explorării transcraniene sunt reprezentate de examinarea arterei centrale a retinei (ACR) la pacienții cu amaurozis fugax (pierderea temporară a vederii prezentă la un ochi) și care poate să fie sugestivă pentru un accident vascular tranzitor. Aceasta necesită evaluare ecografică și respectiv ajustarea schemei de tratament în funcție de rezultate. Mai puțin cunoscute și în curs de evaluare (prin lipsa unui consens al experților) sunt evaluarea substanței negre la pacienții cu boala Parkinson, evaluarea ventriculului III la pacienții cu demență și măsurarea rafeului la pacienții cu sindrom depresiv.

 
  • Indicație Completă și Corectă: Evaluarea combinată extra și transcraniană oferă o imagine completă și corectă din punct de vedere neurologic.

Examinarea extra-transcraniană necesită o pregătire specială?

Examinarea nu necesită o pregătire specială și durează aproximativ o oră, deoarece implică două segmente.

Examinarea este nocivă? Poate sa fie efectuată la femeile însărcinate?

Examinarea ultrasonografică cervico-cerebrală este non-invazivă, nedureroasă și nu folosește raze X. Este sigură pentru femeile însărcinate și poate fi repetată ori de câte ori este necesar.

Cine are indicație pentru acest tip de investigație?

Boala vasculară reprezintă în prezent una dintre principalele cauze de mortalitate și morbiditate din lume. Accidentul vascular cerebral se plasează pe locul 3 în cadrul afecțiunilor care pot determina decesul sau invaliditatea, după cancer și infarctul miocardic. 

Examinarea ultrasonografică cervico-cerebrală ne oferă informații despre statusul vascular. Efectuată din timp, permite pacientului să ia măsuri care să controleze evoluția bolii vasculare prin schimbarea stilului de viață și prin ajustarea terapiei medicamentoase acolo unde este cazul.