Bantas Irina
Cuprins
Sistemul nervos periferic este partea sistemului nervos și conține toți neuronii localizați în afara sistemului nervos central.
Sistemul nervos cuprinde două părți:
- sistemul nervos central, alcătuit din creier și măduva spinării
- sistemul nervos periferic, care cuprinde toți nervii periferici ai membrelor superioare și inferioare și nervii cranieni
Ce funcții are sistemul nervos periferic?
- Motorie – nervul periferic conduce comanda de la creier la mușchii corpului, realizând astfel mișcarea corpului și a feței
- Senzitivă – conectează creierul și măduva spinării cu receptorii periferici (care se află în mușchi, tendoane, piele, mucoase), fiind astfel responsabil de senzațiile pe care le simte creierul – durere, atingere, cald, rece, etc.
- Autonomă (sistemul simpatic și parasimpatic) prin care se face reglarea funcțiilor organelor interne și a glandelor endocrine și exocrine. Astfel, se reglează activitatea inimii, respirația, digestia, transpirația, etc.
Cauzele afectării sistemului nervos periferic:
- Compresie externă a nervilor (exemple: O hernie de disc face compresie pe rădăcina nervului periferic. Sindromul de tunel carpian în care nervul median este comprimat la nivelul articulației pumnului)
- Boli metabolice – diabetul zaharat, bolile hepatice, bolile renale, tulburările endocrine (afectarea tiroidei)
- Boli autoimune – Lupusul eritematos, vasculitele, sindromul Guillain-Barré, polinevrita cronică infecțioasă demielinizantă, etc.
- Toxice – alcoolul, plumbul, mercurul, medicamentele, toxice industriale.
- Bolile neoplazice și tratamentele lor – chimioterapia și radioterapia.
- Infecțiile:
- Virale – infecția cu virus herpetic, cu virusul Zoster, HIV.
- Bacterii – toxoplasmoza, Borrelia.
- Malnutriția – deficiența de vitamina B1, B12, PP, vitamina E, sau intoxicația cu vitamina B6.
- Alte cauze – sarcoidoza, policitemia vera.
Care sunt cele mai frecvente boli ale sistemului nervos periferic?
Mononeuropatie – când este afectat un singur nerv periferic
Polineuropatie – când sunt afectați mai mulți nervi periferici
Care sunt cele mai comune manifestări ale sistemului nervos periferic:
- Simptome sensitive – durere, parestezii, senzație de cald sau rece, senzația de arsură, usturimi, dispuse în special la membre sub forma de “mănușă sau ciorap”
- Motorii – pareză la nivelul mâinilor, picioarelor sau ale feței, atrofii musculare distale ale mâinilor sau picioarelor, abolirea reflexelor ROT (Reflex Osteotendinos:
Acesta se caracterizeaza printr-o scurta reactie motorie care este cercetata lovind un tendon cu un ciocan de cauciuc – ciocan pentru reflexe). - Autonome – hipotensiunea ortostatică, secreția deficitara a transpirației, tulburări trofice
Diagnosticul afectării sistemului nervos periferic este electrofiziologic sau, mai pe scurt, EMG. Electromiografia (EMG) este o procedura neinvaziva care permite evaluarea nervilor periferici si a activitatii musculare, utila in stabilirea diagnosticului afectiunilor neuromusculare.
Nu lăsați semnele subtile ale problemelor neurologice să devină probleme majore; luați inițiativa și programați-vă la o consultație neurologică astăzi pentru a asigura un diagnostic precis și o îngrijire adecvată în cel mai scurt timp posibil.